Smaak boven alles, Puur Natuur, (H)eerlijk in hun eenvoud

La Boulangerie

In onze lokale warme bakkerij te Brasschaat krijgen seizoensgebonden lokale kwaliteitsgrondstoffen alle aandacht in hedendaagse bak kunst.
Wij gebruiken een lichte zelf ontwikkelde desem cultuur (levain) met een milde subtiele maar vooral volle smaak, we laten de degen een stevige structuur ontwikkelen tijdens de lange rijstijden en door de tussentijdse bewerking met de hand, het ‘vouwen’ of ‘omslaan’ van de degen (in het Frans de ‘rabat’). Elke dag verversen we onze desem, dat wil zeggen, we gebruiken een beetje van het oude desem en mengen dat met vers meel en water, dat laten we dan weer ontwikkelen tot de volgende dag.

Desem Brood van La Boulangerie Brasschaat

Puur brood met de hand bereid met verse desem cultuur, biologische puur meel of bloem, zoals traditionele Franse "label rouge" meel, gemaakt van gecertificeerd graan, waarbij geen pesticiden gebruikt werden. Er worden geen suikers, chemische producten, artificiële enzymen of verbeteraars aan het deeg toegevoegd, enkel zeezout en water. Een natuurlijke fermentatie of rijsproces van minimum 24u zorgt vervolgens voor een unieke smaakbeleving.
Puur desem brood bereiden met een natuurlijke desem cultuur is enkel mogelijk in een ambachtelijke bakkerij waar voor 90% met de hand gewerkt wordt, machinale verwerking van degen met desem in een (semi) industriële bakkerij is quasi onmogelijk. Supermarkten, bakkerij ketens, koude bakkerijwinkels en grotere industriële bakkerijen die desem brood aanbieden bereiden dit brood meestal met desem poeders, toevoeging van broodverbeteraars en bewaarmiddelen (amyloglucosidase, lipase, fosfolipase en maltogeen amylase), en een snel rijsproces door toevoeging van industriële  gist.

Misverstanden over desem brood

Heb je zelf wel eens brood gebakken, dan weet je dat vier ingrediënten de hoofdrol spelen: meel, water, gist en zout. Bij het maken van desem brood voegen wij geen gist toe, maar een moederdeeg. Dat is een mengsel van puur meel met water, dat wij uren, soms dagen laat rijzen. In dat desem deeg doen de melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten vanzelf hun werk. Spontane fermentatie, met een mooi woord.
Door het deeg korter of langer te laten rusten en rijzen, door te spelen met de temperatuur en de verhouding van meel en water kunnen wij elk desem brood een eigen karakter geven. Met een heel eigen smaak, want door de spontane fermentatie ontstaan allerlei aroma’s die het desem brood zo smakelijk maken. Het langdurige desem proces zorgt er ook voor dat vezels en bepaalde vitaminen, mineralen en andere bio actieve stoffen beter beschikbaar zijn voor je lichaam. Vitamine B1, foliumzuur, magnesium, ijzer, zink en fenolen bijvoorbeeld. Ook zou desem cultuur de gluten gedeeltelijk afbreken, wat gunstig kan zijn voor mensen met een glutenovergevoeligheid.
Wie tot nu toe desem brood links laat liggen omdat het te vast of te zurig zou zijn, kan zich het beste eens laten verrassen: er zijn zo veel smaken en soorten dat je vast het desem brood vindt met het karakter dat bij je past!

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.